У понедељак, 10. октобра 2016. године у породилишту Клиничко-болничког центра „Др „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“ представљена је нова услуга обједињеног уписа новорођенчади која садржи упис у матичну књигу рођених, пријаву држављанства и пребивалишта, као и пријаву детета на здравствено осигурање.

Циљ обједињавања услуге је значајно поједностављење процедуре уписа новорођенчади у наведене регистре, као и уштеда времена и новца за родитеље, који су пре покретања пројекта „Бебо, добро дошла на свет“, морали да потроше у просеку и до седам сати како би обавили све процедуре и обишли све шалтере, за шта им је сада потребно тек неколико минута без попуњавања образаца. Укинута је и републичка административна такса за пријаву пребивалишта новорођеног детета у износу од 300 динара, док је картица здравственог осигурања, која кошта 400 динара, за новорођенчад потпуно бесплатна.

beba-infographic-fullhd-forma-dimenzije-1920x1080px-za-web

Нову услугу у породилиштима Србије представили су министарка државне управе и локалне самоуправе и министар здравља, Ана Брнабић и др Златибор Лончар, који су том приликом и лично присуствовали упису бебe коју су родитељи у том тренутку пријављивали у породилишту КБЦ „Др Драгиша Мишовић – Дедиње“.

За потребе овог значајног напретка у управним поступцима израђен је информативни инфографик и анимација који су креирани у оквиру појекта „Ка доброј управи усмереној ка грађанима“, који подржава Влада Уједињеног Краљевства, кроз Фонд за добру управу (Good Governance Fund).

Систем електронског уписа бебе функционише у скоро 50% породилишта широм Републике Србије: у Београду, у породилиштима „Народни фронт“ и при КБЦ „Драгиша Мишовић – Дедиње“, али и у још 23 породилишта широм Србије, и то у: Крагујевцу, Бачкој Тополи, Суботици, Кикинди, Ћуприји, Чачку, Панчеву, Врбасу, Прокупљу, Лесковцу, Прибоју, Пријепољу, Крушевцу, Неготину, Шапцу, Лозници, Пожаревцу, Петровцу на Млави, Зрењанину, Аранђеловцу, Ваљеву, Врању, Новом Саду и Смедереву.